123ink - Skrivarbläck och tonerkassetter - Homepage logo Prisjakt!Pricerunner!Google!
123ink AB
Lagervägen 5D
136 50 Jordbro
T: 08-550 04 123
@: info@123ink.se
Outlet!
 

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)

Nyhetsbrev

 

Populära produkter

Populara produkter
De Longhi!
Jura!
Lenor!
Zoflora!

Blyerts hårdhet

Blyerts hårdhet
Att ha förståelse för blyerts hårdhet kan vara definitivt när du ska välja vilken penna du ska köpa, då det kan förbättra dina resultat. Det spelar ingen roll om du jobbar med text eller bild, att ha förståelse för hårdheten kommer att hjälpa till i din kreativa process.

Blyertspennorna är ett av de mest använda verktygen och det finns en stor variation av olika storlekar, former och färger. Blyertspennans hårdhet fastställer dess slitstyrka och har inverkan på hur den åstadkommer resultatet när den används på diverse underlag.

Vad är det som avgör pennhårdheten?

Det som avgör blyertspennans hårdhet är vilken typ av grafit kärnan består av. Grafitens sammansättning bestämmer dess hårdhet och detta påverkas av trycket och temperaturen när det tillverkas. Det formas sedan till stavar som man sedan placerar i pennans mitt.

Benämningen på pennorna är en kombination med siffror och bokstäver och detta bestäms av dess hårdhet.
 
Grafit för blyertspenna
 
Blyertspennorna är märkta med bokstäver vilket tydliggör pennans egenskaper.
  • B - mjuk och svart.
  • H - hård.
  • HB – en kombination av hård och svart.
  • F – fast.
Efter bokstäverna visas sedan siffror, vilket indikerar på intensitet, ju högre siffra ju högre intensitet, i respektive grupp. Ju hårdare en penna är, desto ljusare linjer ger den, vilket är mer hållbart då den lämnar mindre bly på ytan. Om du väljer en mjuk penna får du mörkare och mjukare linjer.

Tryck och vinkel kan även det ha en inverkan på hårdheten, samt vilket papper du använder dig av.
 
Blyertspennans hårdhet
 
Med hjälp av hårdhetsskalan kan du hitta det som passar dig bäst, detta kan vara avgörande för författare, konstnärer eller designers. När du använder blyertspennor i professionellt syfte kan hårdhetsgraden vara avgörande för ditt resultat. För att uppnå det bästa resultatet rekommenderas det att läsa på om hårdheten innan.

Rekommenderad hårdhet för att skriva

Om du har för avsikt att använda blyertspennorna för att skriva rekommenderas hårdare pennor eftersom att de ger dig möjlighet att göra tunna och skarpa linjer. De blyertspennor som är markerade med bokstaven H gör att du får tydlig och exakt text, vilket gör att de är utmärkta för att skriva och fylla i diverse formulär.

Blyertspennor där du själv fyller på med stift är händiga vid snabba anteckningar, eftersom att de inte kräver pennvässare. Även om du väljer att ha en stiftpenna kan du ha olika hårdhet på stiften.

Rekommenderad hårdhet för att rita

Trots att det finns rekommendationer för vilken hårdhet man ska använda vid olika ändamål är det i slutändan beroende på användningsområde och personliga preferenser. Konstnärer använder sig mestadels av mjukare pennor för att få fram skuggningar och skisser medan en hård penna kan komma bra till hands om man är exempelvis ingenjör som vill skapa lite mer precisa linjer. Man kan även kombinera mjuka och hårda pennor för att skapa effekt.

Om ditt ändamål är att skapa tekniska ritningar, vanliga ritningar och fina detaljer så är det att föredra hårdare pennor som är märkta med 2H-9H. Hårda pennor (H) ger dig möjligheten att lätt sudda ut det, då de ger dig ljusa exakta linjer medan svarta pennor (HB-9B) ofta används till att skugga, rita och skissa. Linjerna blir då mörkare och grövre linjer som upplevs svårare att sudda bort.

Det finns möjlighet att köpa blyertspennor i storpack med olika hårdhet, detta ger dig möjlighet att utforska vilken hårdhet som passar dina ändamål bäst men även att kombinera dem.

Olika branscher som använder pennor

Det är inte bara konstnärer som använder sig av pennor och kan ha användning av dess hårdhet. Blyertspennan är ett populärt verktyg inom många branscher, såsom bygg, arkitektur, ingenjör, mode och många fler. De används för att rita ritningar inom bygg, anteckningar, skisser, markera ytor mm.
 
Branscher Applicering
Bilhandlare För applicering på klarlack och målad yta på bilar
Skrivande & journalistik För att göra anteckningar, intervjuer och skriva artiklar
Snickeri För att göra mått och riktlinjer
Arkitektur Pennor används för att skissa byggnader
Ingenjör För att göra skisser och tekniska ritningar
Mode För att skissa mönster och illustrationer
Grafisk design För planering av koncept och brainstorming
Konst För att rita, skissa och planera målningar


Det är viktigt för många branscher att ha kunskap om blyerts hårdhet. Att ha förståelse för den kan ge många yrken en fördel i sin användning av blyertspennor.
Brancher som använder blyertspenna
 
Blyertspennor kan vara en avgörande roll inom många branscher, inte bara kreativa yrken utan även inom bygg, arkitektur och ingenjörsarbete. Deras mångsidighet och smidighet gör dem till ett väsentligt verktyg för många.

Graderingsskala för blyertspennan

Pennornas hårdhet mäts med en standardiserad skala som benämns som "blyertsgraderingsskalan". Skala mäter sig från 9H (hårdast) till 9B (mjukast), HB markerar mitten. H i 9H betyder "hård", medan B i 9B står för "svart", då mjukare pennor ger dig mörkare streck.

Nedan finner du de olika hårdheterna och deras typiska användningsområden.
 
Hårdhet skala Blyertshårdhet Pennans linjer Användningsområde
9B Extremt mjuk Mycket mjuka, mycket mörka linjer Konstnärlig design
8B Extremt mjuk Extremt mjuka, mycket mörka linjer Konstnärlig design
7B Extremt mjuk Extra mjuka, mycket mörka linjer Konstnärlig design
6B Mjuk Mycket mjuka, mycket mörka linjer Konstnärlig design
5B Mjuk Mjuka, mörka linjer Konstnärlig design och utkast
4B Mjuk Mjuka, mörka linjer Konstnärlig design och utkast
3B Mjuk Mjuka, mörka linjer Rita
2B Mjuk Måttligt mjuka, medelmörka linjer Rita och skriva
B Mjuk Mjuka, medelmörk linjer Rita och skriva
HB Medium hård Medium, standard linjer Rita och skriva
F Medium hård Fasta, medium linjer Rita och skriva
H Hård Hårda, medium linjer Grafisk, teknisk ritning och skrift
2H Hård Måttligt hårda, medelljusa linjer Grafisk, teknisk ritning och skrift
3H Hård Hårda, medelljusa linjer Grafisk, teknisk ritning och skrift
4H Hård Måttligt hårda, ljusa linjer Grafisk, teknisk ritning och skrift
5H Hård Hårda, ljusa linjer Grafisk, teknisk ritning och skrift
6H Extremt hård Mycket hårda, ljusa linjer Teknisk ritning, kartografi och litografi
7H Extremt hård Extra hårda, ljusa linjer Teknisk ritning, kartografi och litografi
8H Extremt hård Extremt hårda, ljusa linjer Teknisk ritning, kartografi och litografi
9H Extremt hård Extremt hårda, ljusa linjer Teknisk ritning, kartografi och litografi
     
För att hitta rätt penna för dig finns det några saker du bör tänka på. Om du är tung på handen när du använder dig av en blyertspenna, rekommenderas det att ha en mjukare. Även pappret bör man ha i åtanke.

Om du använder dig av grovt papper så krävs det att du har hårdare pennor. Om du däremot föredrar slätt papper ska du använda dig av mjuka pennor.

Om ditt ändamål är att skissa och göra skuggning så bör du använda mjuka och mörka pennor medan om du ska göra detaljer är det hårdare pennor som behövs.

Andra produkter du kan vara intresserad av

Vanliga frågor

Hur skiljer sig pennor i hårdhet?

Det som avgör blyertspennans hårdhet är sammansättningen av grafit i kärnan. Hårda pennor, som benämns med ett H, ger dig ljusa linjer, då de innehåller en större mängd lera än de mjuka. Mjuka pennor, som benämns med B, ger dig mörka linjer, då de har en högre andel grafit i stiftet.

Vilken ordning är det på blyertshårdheten?

Det går från hårdast (9H) till mjukast (9B) i benämning. Ordningen från hårdast till mjukast följer här: 9H, 8H, 7H, 6H, 5H, 4H, 3H, 2H, H, F, HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B, 9B

Vad betyder H och B?

På pennorna finns märkningen H eller B indikerar på kärnans hårdhet. De pennor som har bokstaven H är de pennorna som innehåller hård grafit. Du kommer få ljusa linjer. Pennorna som har bokstaven B innehåller mjuk grafit som resulterar i mörka linjer.

 
Tänk på att alltid ha vissa grejer i åtanke när du väljer hårdhet på din blyertspenna, bland annat vilket papper som används och ditt ändamål när du ska använda pennan. När du har kunskap om blyerts hårdhet och skillnaden mellan H och B, kan du få ut det mesta av din användning av pennorna. Kika in vårt utbud av blyertspennor och hitta den som passar dig bäst.

Tveka inte på att kontakta oss vid ytterligare frågor eller funderingar.